V průběhu října na stromech dozrávají poslední jablka, a tak je podzim skvělým obdobím na vyzkoušení různých jablečných receptů. Kromě tradičního štrúdlu nebo jablečného koláče je úžasnou volbou i domácí jablečný ocet, džem anebo jablečné donuty. Jak vypadají konkrétní postupy zmíněných receptů?
Jak vyrobit domácí jablečný ocet
Jablečný ocet je univerzálním pomocníkem při úklidu a zároveň skvělý doplněk v momentě, chcete-li se zbavit několika kilogramů váhy navíc. Z toho důvodu je vyhledávaný v redukčních dietách, kdy je schopný navodit pocit sytosti a zabránit tak dalšímu přísunu kalorií. Kromě hubnutí se jablečný ocet může pochlubit i dalšími zdravotními benefity, a to konkrétně tím, že pokožce i vlasům navrací zdravý vzhled nebo tím, že pomáhá udržovat správnou hladinu cukru v krvi. Pokud zrovna aktuální Lidl leták neobsahuje slevu na jablečný ocet, zkuste sis jej připravit sami doma. V neposlední řadě se jedná o hlavního pomocníka při úklidu bez chemie. Dokáže povrch nejen vyčistit a vyleštit, ale také zbavit bakterií.
Ingredience:
- 2 hrnky cukru
- 2 šálky jablečných zbytků
- 3 hrnky vody
Postup:
Zbytky jablek vložte do skleněné nádoby a zalijte je vodou. Následně přidejte do nádoby i cukr a třepejte s ní tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Jakmile se tak stane, překryjte sklenici látkou, kterou zabezpečete gumičkou.
Po zhruba 4 týdnech v tmavém prostředí by měl být jablečný ocet téměř hotový. Během té doby jej alespoň občas promíchejte. Po uplynutí doby zbytky jablek vyndejte, vyhoďte je na kompost a další 3 týdny nechejte ocet v nádobě odpočívat. Poté je již připravený k použití.
Recept na jablečný džem
Pro někoho jablečný džem, pro jiného jablečná povidla, tak jako tak se jedná o chutný doplněk na pečivo nebo do koláčů a buchet. Pro výhodný nákup potřebných surovin doporučujeme využít aktuální Lidl leták, který je k nahlédnutí na slevovém portálu Kaufino.com.
Ingredience:
- 1 kg oloupaných, nakrájených a jádřinců zbavených jablek
- 250 g cukru moučka
- ½ citronu
- 1 tyčinka skořice
Postup:
Vložte malý talíř do mrazáku. Poté nakrájená jablka a moučkový cukr vysypejte do velkého hrnce spolu s 350 ml vody a přiveďte k varu. Míchejte, aby se cukr rozpustil. Vařte na mírné teplotě a za pravidelného míchání 30 minut, dokud se jablka nesrazí.
Nyní vmíchejte citronovou šťávu, přidejte tyčinku skořice a jemně vařte další 2-3 minuty, dokud není směs hustá a lesklá. Poté vyjměte malý talíř z mrazáku a kápněte na něj trochu směsi. Nechte několik sekund působit – směs by měla být dostatečně pevná. Pokud je stále trochu tekutá, vraťte pánev zpět na oheň a vařte dalších 10-15 minut. Následně vložte talíř zpět do mrazáku a znovu otestujte, nyní by měl být džem připraven.
Rozdělte džem do čistých, sterilizovaných sklenic a uzavřete je. Na chladném a suchém místě vydrží jablečný džem tři měsíce. Po otevření jej spotřebujte do jednoho měsíce.
Postup na jablečné donuty
Nadýchané, skořicí a jablky provoněné donuty jsou senzační podzimní snídaní nebo svačinou, kterou si zamilují děti i dospělí. Zjistit, kdy jsou suroviny potřebné na jejich zhotovení ve slevě, se lze dozvědět zcela snadno, a to sledováním akčních nabídek na slevovém portálu Kaufino.com, který shromažďuje aktuální letáky všech možných řetězců.
Ingredience:
- 3 hrnky univerzální mouky
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička koření na jablečný koláč
- 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 1/2 šálku cukru
- 1 šálek jablečného moštu
- 3/4 šálku neslazené jablečného pyré
- 3/4 šálku řepkového oleje
- 3 velká vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 1/2 šálku cukru
- 2 lžíce skořice
Postup:
Začněte předehřátím trouby na 175 °C. Poté postříkejte formu na donuty sprejem na pečení.
Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, koření na jablečný koláč a sůl. V jiné misce prošlehejte cukr, jablečný mošt, řepkový olej, jablečné pyré, vanilku a vejce. Přidejte vaječnou směs k moučné směsi a míchejte, aby se spojily. Těsto přendejte do připravené formy a vyplňte každý otvor asi do tří čtvrtin.
Pečte 18–20 minut, dokud nebudou donuty hotové. Následně je nechejte ve formě uležet po dobu 3-4 minut a pak donuty vyjměte.
V malé misce připravte polevu tak, že společně ušleháte skořici a cukr. Každý donut potřete rozpuštěným máslem. Poté rukou na každý donut natlačte směs skořice a cukru.
Donuty lze skladovat zakryté při pokojové teplotě až 2 dny.